Vår historia

Vi är otroligt stolta över att vi i snart 40 år anordnat denna turnering för 10 åriga killar och tjejer och att vi som klubb har fått vara en del av att skapa minnen för livet för våra fina ungdomar.

Vi utser inte en ensam vinnare av varje slutspelsgrupp, däremot hoppas vi att många fler vid cupens slut ska få känna sig som vinnare efter att ha upplevt Halör Cup tillsammans.

Starten av Halör Cup – en omedelbar succé

Thomas Eriksson och Lennart Andersson fick i uppdrag att ordna något kul till Höllvikens GIF:s 50-årsjubileum 1983. Det blev något mer än så; det blev något bestående som har satt Höllviken på den svenska fotbollskartan – Halör Cup.

– Utan föräldrarna hade det inte gått. Alla hjälpte till. Vi skapade ett antal kommittéer med olika arbetsuppgifter. Det är ungefär samma upplägg idag. Grunden som vi lade lever än och det är roligt att se, säger Thomas Eriksson.

1983 var Thomas Eriksson och Lennart Andersson ungdomsledare med varsin 10-årig son som spelade fotboll i Höllvikens GIF. Det var just 10-åringar som skulle lockas till Höllviken under Kristihimmelfärds-helgen och de båda ledarna fick lägga ner mer tid än sin fritid för att få ihop det.

– Vi delade ut inbjudningar överallt där vi spelade. Mig veterligt fanns det ingen turnering för tioåringar på den tiden,så vi fick begära sanktion hos Svenska fotbollförbundet, säger Lennart Andersson.

Marknadsplats på vikingatiden

Sedan skulle turneringen ha ett namn också och här grävde man djupt i historien. Bara några utsparkar från den gamla idrottsplatsen i Höllviken låg en vikingatidamarknadsplats vid namn Halör(Haleyre är det äldsta namnet och betyder sandsvansen). Nutid och dåtid knöts ihop med vikingen Thrand i full fotbollsmundering som turneringens beskyddare. Thomas bror Jerker Eriksson, en av Sveriges mest kända illustratörer, skapade honom.

Arrangörerna satte ribban högt. Målet var 40 deltagande lag första året. Och alla skulle garanteras minst fyra matcher. Det lyckades man med och det kom även långväga gäster från Värmland och Danmark. Turneringen blev en omedelbar succé som manade fram en känsla av att det här måste vi göra igen. Och igen.

Höll i trådarna

Thomas Eriksson och Lennart Andersson höll i trådarna under de första åren, för att sedan lämna över stafettpinnen till föräldragrupp efter föräldragrupp med killar i klubbens P10-lag. De båda har sedan varit flitiga gäster på idrottsplatsen och är inte så lite stolta över vad Halör Cup har blivit. Den geografiska spridningen är numera självklar med lag från en rad klubbar med allsvenska meriter som Malmö FF, Djurgården, Brommapojkarna, Hammarby, Halmstads BK, Elfsborg, Helsingborgs IF, Landskrona Bois, IFK Göteborg och Trelleborgs FF.

Halörcup har fått sådan status bland Stockholmsklubbarna att turneringen betraktas som SM för10-åringar. Framför allt har Höllviken blivit platsen där du ska vara som fotbollsälskande 10-åring när sommaren börjar spira.